Zes jaar hardlopen: van grap naar halve marathon

In 2012 liep ik voor het eerst de Overbetuweloop. De 5 kilometer in krap dertig minuten. Het was de tweede hardloopwedstrijd die ik ooit liep. Maar sindsdien is de Overbetuweloop vaste prik op mijn hardloopkalender. Mijn doel: de tijd van vorig jaar verbeteren. Dat is de minimale eis die ik aan mezelf stel. Elk jaar weer.

door Peter Lindeman

Ik ben begonnen met hardlopen in de zomer van 2011. Dat is eigenlijk begonnen als een geintje. Ik zat op een middag met de buurman aan onze keukentafel. Hij moest meer gaan sporten en hij vroeg me: “Ga je gezellig mee hardlopen?”

Ik zei: ‘Waarom niet?’

Mijn vrouw viel bijna van haar stoel van het lachen toen ze dat hoorde. Want ik had nooit aan sport gedaan. Ik kon bij wijze van spreken nog niet de straat uitrennen. “Ga jij hardlopen?”, zeiden mensen verbaasd. Dat gaf mij nog extra motivatie om het te doen en inmiddels zijn we bijna 6 jaar verder.

We deden maar wat

Ik merkte al snel dat ik hardlopen echt leuk vond. Dus mijn buurman en ik gingen ervoor. Samen volgden we een schema van de Atletiekunie. We deden maar wat. En dat was niet echt een succes. Als beginnend loper weet je niks en doe je alles fout. Ik heb dan ook van bijna alle spieren in mijn lijf last gehad.

Na een half jaar trainen, waren in maart 2012 we klaar waren voor eerste wedstrijd. Dachten we. Het Rondje Nederland in het Openluchtmuseum. Die zal ik niet snel vergeten. Wat was dat zwaar! Ik liep de eerste kilometers in het museum veel te hard. Dus na 3 kilometer in het bos kon ik bijna niet meer. Alsof ik dood ging.

Een gezellige thuiswedstrijd

Na het Rondje Nederland deed ik dus voor het eerst mee aan de Overbetuweloop. Het leek me leuk om aan zo’n wedstrijd in je eigen dorp mee te doen. En te kijken waar je dan tussen al die lopers eindigt. Het bijzondere aan de Overbetuweloop is, is dat het een relatief kleine loop is. Dat weet ik nu ik ook aan grotere hardloopwedstrijden heb meegedaan.

De Zevenheuvelenloop, de Bridge to Bridge, halve marathons. Het zijn mooie evenementen. Maar je moet er in de massa toch maar je weg vinden. En wachten tot je mag beginnen. Die beleving is bij de Overbetuweloop heel anders. Bij de start op het dorpsplein van Elst kom je veel bekenden tegen. Uit de buurt, van school, van de hardloopverenigingen. Het is echt een gezellige thuiswedstrijd.

“Bij de start op het dorpsplein van Elst kom je veel bekenden tegen. Uit de buurt, van school, van de hardloopverenigingen. Het is echt een gezellige thuiswedstrijd.”

Beter worden

Ik werd ondertussen – we zijn inmiddels eind 2012 – steeds fanatieker
in het lopen. Ik liep de Zevenheuvelenloop. Ik werd lid van hardloopvereniging
De Loper. Ik ging drie keer in de week trainen. Want met drie keer per week lopen,
blijf je groeien, zeggen de trainers. En wie wil er nou niet graag beter worden.

Met elke wedstrijd wilde ik ook steeds een betere tijd. In 2014 werd mijn
doel om de 5 kilometer onder de 25 minuten te lopen. De wedstrijd waar
het moest gebeuren werd… de Overbetuweloop. Door het relatief vlakke parcours
heel geschikt voor een recordpoging, vond mijn trainer. Ik vroeg Karel Vroegop
om mij en een loopmaatje te hazen. En met succes. Ik liep 24:52! Ik voelde me euforisch!

Ik blijf bij de vijf

Dit jaar twijfelde ik even. Toen ik me ging inschrijven voor de Overbetuweloop op 18 juni.
Zal ik dit jaar toch mee doen aan de tien kilometer? Ik train de afgelopen tijd
meer voor langere afstanden. Halve marathons. Dat is niet echt goed voor
je snelheid op korte afstanden. Maar ik heb toch weer besloten de 5 kilometer
te lopen. Omdat ik nog elk jaar daaraan heb meegedaan. En elk jaar is het me
gelukt mijn vorige tijd te verbeteren.

Ik hoop dit jaar richting de 23 minuten te lopen. Ik ga ervoor!

Peter Lindeman is loper uit de Overbetuwe.

In de aanloop naar de 7e MHB Overbetuweloop nodigt de organisatie van de Overbetuweloop gastbloggers uit hun verhaal te vertellen over deze hardloopwedstrijd. Heb je zelf een verhaal dat je wilt delen, mail dan naar info@overbetuweloop.nl.

Lees ook de blogs van Paul Aartsen, Wesley Mols, Remko Mathijssen en Remco Visschers.

Comments are closed.