HISTORIE

2017
Het warme weer maakte het de 582 deelnemers niet gemakkelijk. Maar de lopers lieten het er niet bij zitten. We hebben deelnemers gezien die in de laatste kilometer nog alles gaven in de eindsprint. Om een mooie eindtijd in de uitslagen neer te zetten. Dat fanatisme werkte aanstekelijk. De Overbetuweloop heeft opnieuw bewezen dat de parcoursen aantrekkelijk zijn voor een brede groep lopers: voor toppers die komen voor een PR tot recreatieve lopers die willen genieten van hardlopen in de eigen regio.

2016
Een prachtige, zonovergoten 6e editie van de MHB Overbetuweloop met mooie tijden en veel strijd. Atleet, crosser en triatleet Wesley Mols scherpte het parcourrecords op de 5 km aan met bijna een minuut tot 15:42. Karen Wijlaars verbeterde bij de dames het parcoursrecords op de 5km met vijf seconden: 18:02. Op de 10km deden de lopers van het Talenten Team Nijmegen Noord een serieuze gooi naar de eindoverwinning. Deze Eritrese loperstalenten uit Lent waren lange tijd verwikkeld in gevecht met Gaby van Caulil. Maar zij hadden geen antwoord op zijn versnelling op een kilometer voor de finish.

2015
Een flinke plensbui. Die kregen de deelnemers aan de Kidsruns van de vijfde MHB Overbetuweloop over zich heen. Maar dat mocht de pret niet drukken. Veel lachende gezichten en mooie prestaties tijdens deze editie. Nadat alle kinderen hadden gelopen (en de bui was overgetrokken), startten de deelnemers aan de 5km en de 10 km. Hier geen parcoursrecords, maar wel snelle tijden. De lopers profiteerden optimaal van de goede omstandigheden: door de regenbui was er veel zuurstof in de lucht en er stond weinig wind.

2014
De werkzaamheden aan het riool blijven voor de organisatie iedere keer een uitdaging of we gebruik kunnen maken van de Dorpsstraat en – in het verengde daarvan – de Valburgseweg. Afgelopen jaar lukte dat redelijk hoewel het parcours ter plaatse niet optimaal was. We merken dat de Overbetuweloop een begrip begint te worden met als kenmerk dat er echt snelle tijden gelopen kunnen worden. Ook in deze editie sneuvelde een parcoursrecord: Christiaan Ernst (1988) uit Rotterdam won de 5km in een fraaie 16:25. De weersomstandigheden leken ideaal, maar op de langste afstand was het toch warm. De extra waterpost voor de lopers op de 10 kilometer werd goed bezocht. We streven naar een gezellig evenement met onderweg veel muziek. Op dat punt krijgen we ook veel waardering van de deelnemers. Het aantal deelnemers bleef stabiel, ruim zes-en-een-half-honderd.

2013
Bij de derde editie van de MHB Overbetuweloop verschenen bijna 650 deelnemers aan de start: een recordaantal. Deze editie was vooral het parcours uitzetten een grote uitdaging. Door de werkzaamheden aan de riolering in de Dorpsstraat van Elst was een deel van de route opengebroken. Na veel puzzelen en meten wisten de parcoursbouwers de werkzaamheden te omzeilen, zodat de lopers op de 5 en 10 kilometer toch hun volle ronde om Elst konden maken. De weersomstandigheden waren dit jaar goed, bijna te goed. Het was zonnig en windstil. Vooral de lopers op de 10 kilometer hadden op de weg langs de Linge veel last van de hitte. Maar het zonnige weer zorgde ook voor veel publiek langs het parcours en bij de finish. Bij de vrouwen liep René Tijdink het parcoursrecord uit 2011 uit de boeken met een fraaie 18:57.

2012
Veel beter was het weer tijdens de tweede editie van de Overbetuweloop. En ook dit was een geslaagde editie met in totaal bijna 550 deelnemers die over de finish kwamen. De wedstrijd over 10 Engelse mijlen stond dit jaar niet op het programma. Maar net als in 2011 werden de 5 kilometer, de 10 kilometer en de Kidsruns wel gelopen. Deze editie leverde nieuwe parcoursrecords op. Bij de mannen verbeterde de 15-jarige Niels Theloosen het oude record op de 5 kilometer met een halve minuut: 16:55. Op de 10 kilometer gingen de deelnemers het gevecht aan met de wind. Omdat die op de open stukken vrij spel had, werd het een zware wedstrijd. Desondanks kwam Mariska Dute op de 10 kilometer voor de vrouwen binnen op 36:52 en scherpte het parcoursrecord aan met 3 minuten.

2011: De 10 van Overbetuwe
De eerste Overbetuweloop werd in 2011 georganiseerd onder de naam ‘De 10 van Overbetuwe’. Dit hardloopevenement was onderdeel van de festiviteiten ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de gemeente Overbetuwe. De loop bestond uit vijf onderdelen: naast een wedstrijd over 10 Engelse mijlen werden er ook lopen uitgeschreven over 5 kilometer en 10 kilometer. Ten slotte werden er twee Kidsruns gehouden, over 500 meter en 1 kilometer. Helaas zat het weer niet echt mee. Het regende. Maar met ruim 500 deelnemers was deze eerste editie een groot succes. Jorrit Cleij liep tijdens deze eerste editie het (huidige) parcoursrecord op de 10 kilometer: 32:40. Opmerkelijk: de zeven maanden zwangere Saskia van Vugt zette bij de vrouwen een scherpe tijd neer op de 5 kilometer van 19:36.