Artikel in De Gelderlander – 17-06-19

MAANDAG 17 JUNI 2019

Als papa is vorm moeilijk te plannen

DE KINDEREN HEBBEN HUN MEDAILLE AL VERDIEND, DE VOLWASSENEN MOETEN ER NOG VOOR AAN DE SLAG IN DE OVERBETUWELOOP. FOTO ERIK VAN ‘T HULLENAAR

Van DICK LESEMAN

Hij was niet eens echt in vorm. Toch liep Jorrit Cleij een nieuw parcoursrecord op de negende Overbetuweloop in Elst. De atleet uit Weurt verbeterde met 32.24 minuten zijn eigen tijd op de 10 ilometer. Het oude record (32.40) stamde uit 2011 tijdens de eerste editie van de Overbetuweloop, die toen nog ‘De 10 van Overbetuwe’ heette.

Met bijna 700 deelnemers – ruim100 meer dan de vorige editie – werd de Overbetuweloop nog nooit zo goed bezocht. ,,Meer kinderen namen deel, maar ook op de 5 en 10 kilometer hadden we meer deelnemers”, zei Ieneke Voets van de organiserende vereniging Running Elst.

Ondanks de winst en het parcoursrecord verkeert Jorrit Cleij nog niet in de gewenste bloedvorm. ,,Ik ben al boven de 30 en heb naast mijn baan ook de zorg voor mijn zoontje. De tweede is op komst, dus het is allemaal wat strakker plannen”, zegt hij. Hij maakt deel uit van TeamZevenheuvelen, het talententeam dat medegefinancierd wordt door de Zevenheuvelenloop. ,,Voordeel van een mindere vormis dat ik me niet hoef toe te leggen op het baanseizoen”, zei Cleij, die een voorkeur heeft voor wegwedstrijden.

,,Ik loop binnenkort in Chaameen 10 kilometer en als alles goed gaat, hoop ik voor de geboorte van mijn tweede kind een marathon te lopen.” Cleij had een fikse voorsprong op de directe concurrentie, die totovermaat van ramp verkeerd was gelopen.

Ook de winnaar op de 5 kilometer, Arie Owen, liep een stukje verkeerd. ,,Er stond een vrijwilliger, maar die gaf niets aan en de motor was al het bochtje om”, verzuchtte de Arnhemmer, die vanaf de start alleen aan kop liep. Hij hoopt volgende week onder de 9 minuten te lopen op een 3.000 meter tijdens de Track Meeting, dat is een wedstrijd op de baan in Utrecht. ,,Ik weet niet of dat haalbaar is”, zo nuanceerde hij in het kort zijn ambities.

Hoewel de atleet van Ciko’66 alles alleen had gelopen was de voorsprong op nummer twee niet heel groot. ,,Ik zag op het lange rechte stuk terug naar Elst het gaatje kleiner worden”, zei Teije van Prooije. Owen finishte in 16.34 minuten, precies 6 tellen voor Van Prooije, atleet van Cifla uit Nijmegen.

Een clubgenote van Van Prooije won bij de dames. Karin Wijlaarts loopt de laatste tijd voornamelijk lange trails. ,,Een 5 kilometer is wel heel zwaar ineens”, bracht ze hijgend uit. ,,Bij een trail is het zwaar door hoogteverschillen en de afstand, maar de snelheid ligt dan een stuk lager. Ik train niet veel meer op snelheid. Vandaag kreeg ik last van mijn ademhaling.”

Haar voorsprong op nummer twee, Priscilla Fransen, was maar een tikkie groter dan bij de mannen, maar ook Fransen had het idee de koploper te kunnen bedreigen. ,,Volgens mij zakte haar tempo iets in en kon ik juist een constant tempo vasthouden”, zei Fransen. Vorig jaar pakte zij de winst en twee jaar geleden een derde plek. ,,Dan heb ik vandaag het podium compleet.” Fransen liep ook een persoonlijk record ondanks dat ze zaterdag nog een obstacle run liep. ,,Daar heb ik nog wel zware benen van”, zei de Valburgse.